انسداد روده و مهم ترین علائم آن چیست؟

وحید عامل
۲ اردیبهشت, ۱۴۰۲
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
انسداد روده چیست؟

انسداد روده یکی از خطرناک‌ترین و بدترین عارضه‌هایی است که هر فرد می‌تواند در طول زندگی با آن مواجه شود اما نگران نباشید چون انسداد روده نیز به راحتی قابل درمان می‌باشد و همچنین عمل جراحی یکی از راه‌هایی است که می‌توان این عارضه بسیار خطرناک را با آن درمان کرد؟

حتماً می‌دانید که روده‌ها طولانی‌ترین اندام بدن محسوب می‌شوند که وظیفه هضم کامل و دفع غذا‌ها با انجام حرکات روده‌ای به عهده آنهاست. قسمتی از غذا‌هایی که در طول روز مصرف می‌کنیم توسط سلول‌های پوششی روده جذب می‌شوند و قسمت اضافی آن در روده بزرگ به صورت مدفوع دفع می‌شود.

در این مقاله قصد داریم تا درباره بیماری انسداد روده اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. بیماری انسداد روده زمانی ایجاد می‌شود که عواملی مانع از حرکت مواد غذایی در طول روده کوچک یا بزرگ شوند. این بیماری ممکن است در کودکان و بزرگسالان پدید آید. در ادامه این مقاله به تعریف کامل این بیماری، علائم بروز و راه‌های درمان آن توسط دارو گیاهی خواهیم پرداخت. پس تا انتها با ما همراه باشید.

انسداد روده چیست؟

هنگامی که از حرکت مواد غذایی و مدفوع در یکی از روده‌های کوچک یا بزرگ به صورت جزئی یا کامل ممانعت شود، بیماری انسداد روده به وجود می‌آید. اگر فردی با انسداد کامل روده مواجه شود و راه درمان را در پیش نگیرد، بروز این بیماری می‌تواند باعث ایجاد کم آبی و نارسایی کلیه و پارگی دیواره روده شود که در نهایت ممکن است زمینه ساز عفونت‌های شکمی و نابودی بخشی از روده شود. از همین رو باید علائم انسداد روده را به خوبی شناخت که در صورت بروز این مشکل سریعاً به پزشک مراجعه کرد و مسیر درمان آغاز شود.

آشنایی با انسداد روده

آشنایی با انسداد روده

انسداد جزئی روده و علائم آن

هنگامی که فرد بیمار در دفع مدفوع خود دچار مشکل شده باشد، انسداد جزئی روده رخ داده است. درمان سریع انسداد جزئی از این جهت حائز اهمیت است که در صورت عدم درمان می‌تواند تبدیل به انسداد کامل روده شود بنابراین باید برای درمان آن به سرعت اقدام نمود.

برای هموار شدن راه درمان بایستی به خوبی علائم انسداد جزئی روده را بشناسید. از مهمترین علائم و نشانه‌های اولیه انسداد جزئی روده می‌توان به: حالت تهوع، درد‌های شکمی، استفراغ، یبوست و اسهال اشاره کرد. همانگونه که علت ایجاد انسداد روده بزرگ و کوچک با یکدیگر متفاوت است، هر کدام از روده‌ها نیز علائم مختص خود را دارد.

از همین رو در ادامه این مقاله به صورت ویژه به بررسی هر کدام از آن‌ها می‌پردازیم.

انسداد روده کوچک چیست؟

روده کوچک که با نام دیگر روده باریک نیز شناخته می‌شود، چیزی در حدود ۸.۵ متر طول دارد که چین خوردگی‌های زیاد آن باعث شده تا به آسانی در ناحیه حفره شکمی قرار بگیرد. روده کوچک از یک سو به روده بزرگ و از سمت دیگر به معده متصل شده است.

دوازدهه، ژژنوم و ایلئوم سه بخش تشکیل دهنده روده کوچک به شمار ‌می‌روند. معده انسان غذا‌های نیمه هضم شده را به روده کوچک هدایت کرده تا فرآیند‌های نهایی گوارشی روی آن صورت بگیرد.

انسداد روده کوچک

انسداد روده کوچک

سلول‌های پوششی روده کوچک مواد مغذی، ویتأمین‌ها، مواد معدنی و آب را جذب می‌کنند. وقتی از انسداد روده کوچک حرف می‌زنیم منظور انسداد جزئی یا کامل روده کوچک است. در حالت عادی بدن، مواد غذایی هضم شده از روده کوچک به روده بزرگ منتقل می‌شوند.

بروز بیماری انسداد روده کوچک تا حد بسیار زیادی می‌تواند از انتقال این محتویات جلوگیری کند که مسدود شدن انتقال مواد غذایی هضم شده از روده کوچک موجب تجمع مواد زائد و گاز‌ها در قسمت بالای روده می‌شود. اختلال در جذب مواد مغذی و مایعات از دیگر مشکلات انسداد روده کوچک به شمار می‌رود.

علائم انسداد روده کوچک

حال می‌خواهیم تا مهمترین علائم بروز بیماری انسداد روده کوچک را عنوان کنیم. ایجاد این بیماری باعث ظهور علائمی مانند: شکم درد، حساسیت شکم به لمس، صدای غرش روده، درد و گرفتگی در ناحیه میانی و بالایی شکم، عدم توانایی دفع مدفوع، حالت تهوع، استفراغ، نفخ شکم، اسهال، بی‌اشتهایی، یبوست، تب، ضربان بالای قلب و… در بدن فرد بیمار خواهد شد.

انسداد روده بزرگ

قبل از توضیح درباره بیماری انسداد روده بزرگ، بهتر است ابتدا بدانیم که روده بزرگ چیست و چه وظیفه‌ای در بدن ما دارد. روده بزرگ یکی از مهمترین بخش‌های دستگاه گوارش ما به حساب می‌آید که از دو بخش کولون و راست روده تشکیل شده است.

انسداد روده بزرگ

انسداد روده بزرگ

روده بزرگ نقش مهمی را در خصوص دفع مواد زائد از بدن ایفا می‌کند. ضایعات و باقی مانده مواد غذایی که در هضم نشده‌اند از روده کوچک به روده بزرگ منتقل شده و در آنجا جامد می‌شوند. مواد زائد جامد شده در روده بزرگ، هنگام مدفوع کردن دفع می‌شوند. از همین رو انسداد روده بزرگ موجب تجمع مواد زائد و گاز‌ها در روده بزرگ می‌شود و مشکلات متعدد گوارشی را به بار می‌آورد.

انسداد روده بزرگ یک مشکل گوارشی محسوب می‌شود که با مسدود شدن مسیر حرکت غذا در روده بزرگ توسط تومور، بافت اسکار و یا هر دلیل دیگری ایجاد می‌شود. این بیماری می‌تواند در هر کدام از بخش‌های روده بزرگ اتفاق بیفتد و موجب انسداد کامل یا جزئی روده بزرگ شود. تجمع گاز و مدفوع ناشی از انسداد روده می‌تواند باعث پارگی روده شود.

گاهی این بیماری با درمانی ساده و آسان قابل درمان است اما در مواردی تنها راه درمان آن جراحی می‌باشد. انسداد روده بزرگ مشکلی اورژانسی می‌باشد که برای درمان آن باید فوراً اقدام کرد. تحقیقات نشان داده است که حدود ۲۰ درصد از انسداد‌های روده مربوط به انسداد روده بزرگ است و بیماری انسداد روده کوچک شیوع بیشتری در بین گروه‌های مختلف دارد.

علائم انسداد روده بزرگ

بروز بیماری انسداد روده بزرگ علائمی و نشانه‌هایی دارد که می‌توان به: درد در ناحیه پایین شکم، ناتوانی در دفع مدفوع، یبوست مزمن، مدفوع باریک، حالت تهوع و استفراغ، اسهال، نفخ و تورم شکم و… اشاره کرد. به این نکته توجه داشته باشید که علائم بسیاری از بیماری‌ها ممکن است مشابه یکدیگر باشند و همین مسأله سبب می‌شود عده‌ای با تأخیر به پزشک مراجعه کنند.

توصیه ما این است که هرگونه نشانه و علامت غیر عادی و تغیری در عادات گوارشی خود مشاهده نمودید فوراً به دکتر مراجعه کرده و چکاپ انجام دهید. تشخیص به موقع بیماری در جلوگیری از پیشرفت و درمان بهتر و سریعتر آن نقش بسیار مهمی دارد.

انسداد روده در کودکان

بیماری انسداد و گرفتگی روده ممکن است کودکان را نیز درگیر کند هرچند که شیوع این بیماری در مقایسه با نفخ و زردی در کودکان کمتر است. ممکن است گاهی کودکان انسداد روده را تجربه کنند که علائم و نشانه‌های آن با انسداد بزرگسالان یکسان است.

کشیدن پا‌ها به سمت شکم از مهمترین نشانه‌های ایجاد انسداد روده در کودکان است. از دیگر علائم آن می‌توان به: گریه ناگهانی و بلند، تب، وجود خون در مدفوع، متورم شدن شکم، مدفوع قرمز، خستگی و بی‌حالی شدید، اسهال، تعریق و… اشاره کرد.

گاهی امکان دارد که علائم بروز انسداد روده در کودکان را با سایر بیماری‌ها مانند نفخ و قولنج مرتبط بدانید اما باید توجه کنید که بیماری انسداد روده یک مشکل اورژانسی به شمار می‌رود که نباید علائم آن را نادیده گرفته و درمان را به تعویق بیاندازید. بنابراین در صورت مشاهده علائمی این چنینی در کودک، فوراً به دکتر متخصص مراجعه کنید.

از شایع‌ترین دلایل بروز انسداد روده در کودکان نیز می‌توان به آترزی مادر زادی، تنگی دهانه معده به روده و انواژیناسیون اشاره داشت. از بین این عوامل بروز بیماری، انواژیناسیون اصلی‌ترین عامل ایجاد بیماری انسداد روده به شمار می‌رود که در ادامه به صورت مختصر به توضیح آن خواهیم پرداخت.

انواژیناسیون چیست؟

انواژیناسیون یا درهم رفتگی روده، از جدی‌ترین مشکلات در کودکان است و هنگامی که قسمتی از روده به داخل قسمت دیگر آن میلغزد ایجاد می‌شود. این مسأله باعث می‌شود تا روده در خود جمع شده و موجب ایجاد انسداد روده در کودکان شود.

همانطور که پیش‌تر عنوان شد این علت شایع‌ترین دلیل بروز انسداد در کودکان ۳ ماهه تا ۳ ساله است که از عبور غذا‌های هضم شده از روده ممانعت کرده و موجب بروز علائم انسداد روده در کودکان می‌شود.

کلام آخر

بیماری انسداد روده نیز مانند سایر بیماری‌ها و مشکلات راه‌های درمان مختلفی دارد و ما در این مقاله از سایت متین سلامت تلاش کردیم تا پس از تعریف و بررسی بیماری انسداد روده، به معرفی علائم انسداد روده نیز بپردازیم. لازم به ذکر است که خرید تخم کتان قرمز و مصرف آن یکی از راه های درمان این بیماری محسوب می‌شود.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.