آشنایی با سرما درمانی، مزایا، عوارض و روش ها

وحید عامل
۱۶ فروردین, ۱۴۰۳
8 دیدگاه
6 دقیقه زمان مطالعه
سرما درمانی چیست؟

در حال حاضر در سرتاسر دنیا روش‌های مختلف و متفاوتی برای درمان بیماری‌ها و عارضه‌ها وجود دارد که براساس نیاز و شرایط بیماران و مبتلایان به عارضه‌های مختلفی برای آن‌ها تجویز می‌شود. بسیاری از این روش‌ها به خصوص روش‌های درمانی که در طب سنتی و قدیم وجود داشته است، می‌توانند باعث جلوگیری از رشد بسیاری از بیماری‌ها شوند. سرما درمانی یا کرایوتراپی یکی از مهم‌ترین روش‌های درمانی است که امروزه به شدت مورد توجه قرار گرفته است و ریشه آن به طب سنتی و قدیمی بر می‌گردد.

سرما درمانی یا همان کرایوتراپی همچون هیدروتراپی خواص بسیاری دارند و با روش‌های مختلفی انجام می‌شوند. این روش درمانی تأثیرات بسیار مثبت و زیادی دارد که محدودیت آن تنها به جسن نیست بلکه بسیاری از خواص آن می‌تواند برای سلامت روان و سلامت ذهن نیز مفید باشد. در ادامه این مقاله در سایت متین سلامت قصد داریم به طور کامل و جامعی به معرفی سرما درمانی، کاربرد‌ها، خواص و فواید و همچنین روش‌های انجام آن بپردازیم تا شما عزیزان بتوانید به صورت کامل با آن آشنا باشید.

سرما درمانی چیست و چه خواصی دارید؟

همانطور که در مقدمه این مقاله به آن پرداختیم، روش درمانی با استفاده از سرما خاصیت‌های زیادی برای درمان بیماری‌ها و به طور کلی برای بدن دارد و به همین دلیل است که این نوع از روش درمانی امروزه بیشتر از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. برخی از مهم‌ترین مزایا سرما درمانی مربوط به افزایش جریان خون، کنترل جریان خون، تسکین درد‌ها، بهبود سرما خوردگی و همچنین کمک به کاهش وزن می‌باشد.

خواص سرما درمانی برای بدن

خواص سرما درمانی برای بدن

تحقیقات انجام شده بر روی این نوع روش درمانی که سرما درمانی نام دارد، صحت این موارد را تأکید کرده است و امروزه مراکز کرایوتراپی زیادی در سراسر دنیا فعالیت می‌کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا مهم‌ترین خواص و مزایا سرما درمانی را معرفی کنیم.

بهبود گردش جریان خون

بهینه‌تر شدن گردش خون و جریان آن در بدن یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین فواید سرما درمانی به حساب می‌آید که این خاصیت می‌تواند برای عضلات بدن، مفصل‌ها و حتی پوست بسیار مفید باشد. در زمانی که سرما درمانی در نقاط مختلف بدن انجام می‌شود، عروق خونی آن بخش تنگ شده و همین امر باعث می‌شود که فشار خون در بدن افزایش پیدا کند و جریان آن بهبود پیدا کند.

هنگامی که جریان خون در بدن افزایش پیدا می‌کند، جریان خون و اکسیژن در بافت‌های بدن با سرعت بیشتری منقل می‌شوند و باعث بهبود عملکرد عضلات و ترمیم آن‌ها می‌شود. از طرفی با بهبود جریان خون در بدن، سموم و مواد زائد می‌توانند به راحتی از بدن خارج شوند و درد‌های عضلات نیز کاهش پیدا کند.

کاهش وزن و لاغری

از دیگر مزایا سرما درمانی می‌توان به کمک برای کاهش وزن و کمک به لاغری و چربی سوزی اشاره کرد. کرایوتراپی یکی از روش‌های بسیار عالی و بی‌نظیر برای لاغری و مبارزه با چاقی به حساب می‌آید و در زمانی که انجام شود، می‌تواند چربی سوزی در بدن را افزایش داده و در جلسات منظم به لاغر شدن کمک زیادی کند.

مزایا سرما درمانی

مزایا سرما درمانی

کاهش وزن با کرایوتراپی به این صورت که تأثیر سرما بر سیستم ایمنی و عملکرد آن تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود که متابولیسم بدن در اثر وجود سرما در بدن افزایش پیدا کند. هنگامی که بدن در زمان مقابله با سرما، به دنبال تولید حرارت و گرما می‌باشد، از چربی‌های خود استفاده می‌کند و همین موضوع چربی سوزی را بدن افزایش می‌دهد.

پیشگیری از آلزایمر و فراموشی

اگرچه در مقالات گذشته به معرفی راهکار های جلوگیری از آلزایمر در طب سنتی پرداخته‌ایم اما لازم است بدانید که یکی دیگر از مزایا سرما درمانی، جلوگیری از فراموش و آلزایمر است. تحقیقات علمی ثابت کرده است که افرادی که به صورت مرتب و منظم با سرما در ارتباط هستند، به نسبت دیگر افراد کمتر به آلزایمر مبتلا می‌شوند

به دلیل اینکه در روند سرما درمانی جریان خون و گردش آن بهبود پیدا می‌کند، می‌تواند عملکرد مغز و سلامتی مغز را بهبود دهد و همچنین خواص ضد استرسی این روش درمانی از ابتلا به آلزایمر جلوگیری می‌کند.

کاهش درد و التهابات بدن

از دیگر کاربرد‌های مهم کرایوتراپی می‌توان به کاهش درد‌های بدن و همچنین التهابات اشاره کرد. هنگامی که بخشی از بدن یا بدن به صورت کامل با سرما مواجه می‌شود، عروق خونی منقبض می‌شوند و همین امر باعث می‌شود که جریان خون در بدن کمی کاهش پیدا کند و همین امر می‌تواند به بهبود درد‌ها و التهابات کمک زیادی کند.

لازم است بدانید که در زمان سرما درمانی، عصب‌های درد در نواحی مختلف مجاور با سرما، احساس کمتری را دریافت می‌کنند و همین امر باعث می‌شود که درد در آن نواحی کمتر شود. از طرفی لازم به ذکر است که سرما می‌تواند التهابات در بدن را کاهش داده و آن‌ها را کم کند زیرا که باعث کاهش ترشحات آلوده در بدن می‌شود. از همین رو است که می‌گویند سرما درمانی برای درمان آرتریت و آرتروز بسیار مناسب است.

جلوگیری از رخداد سرطان

جلوگیری از سرطان یکی دیگر از کاربرد‌ها و فواید سرما درمانی به حساب می‌آید زیرا که پزشکان توانسته‌اند با این روش درمانی سلول‌های مرده و سرطانی پوست یا دهانه رحم را انجماد کنند و از رشد آن‌ها جلوگیری کنند.

روش سرما درمانی برای جلوگیری و درمان سرطان cryosurgery نام دارد و در این روش پزشکان سلول‌های سرطانی در بخشی از بدن را انجماد می‌کنند و اجازه رشد و تکثیر را به آن‌ها نمی‌دهد. سرطان پروستات یکی دیگر از مهم‌ترین سرطان‌هایی است با استفاده از روش سرما درمانی cryosurgery می‌توان آن را کنترل کرد.

کاهش استرس و اضطراب

استرس و اضطراب یکی از بزرگ‌ترین معضلات امروزی مردم دنیا به شمار می‌رود و برای کاهش و رفع آن از روش‌های مختلفی بهره می‌برند. امروزه مشاوره، روانشناسی، قرص‌های ضد استرس، ورزش و… از مهم‌ترین روش‌های کاهش استرس و اضطراب است اما توجه داشته باشید که کاهش استرس یکی از خواص کرایوتراپی به شمار می‌رود و می‌تواند مزایا دیگری به همراه داشته باشد.

فواید سرما درمانی

فواید سرما درمانی

لازم است ذکر کنیم که کرایوتراپی به بهبود حالت روانی و روحی افراد کمک زیادی می‌کند و همچنین در کنار این تأثیرات، باعث ایجاد آرامش نیز می‌شود. همین امر سبب شده است که بسیاری از مشاورین و روانشناسان برای درمان افسردگی برای بیماران خود، این روش درمانی را تجویز کنند. لازم است ذکر کنیم که کاهش استرس و اضطراب به دلیل اینکه سرما می‌تواند باعث ترشح بیشتر هورمون‌های اندروفین شود، به عنوان یک روش کارآمد شناخته می‌شود.

عوارض سرما درمانی

در بخش پیشین مقاله سعی کردیم به معرفی کامل و جامعی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین کاربرد‌های سرما درمانی بپردازیم اما باید بگوییم که سرما درمانی نیز همانند دیگر روش‌های درمانی دارای عوارضی است که با عوارض سرما درمانی شناخته می‌شود. در ادامه این بخش از مقاله به صورت بسیار خلاصه سعی داریم مهم‌ترین عوارض کرایوتراپی را معرفی نماییم.

  • التهاب پوست و متورم شدن آن یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین عوارض این روش درمانی به حساب می‌آید اما توجه داشته باشید که این عوارض موقتی هستند و با گذشت دقایقی از بین می‌رود.
  • قرمزی پوست یکی از اصلی‌ترین عوارض سرما درمانی به حساب می‌آید که این مورد موقتی هست و عموماً بیشتر از یکساعت اثر ندارد.

البته اگرچه این عوارض موقتی هستند اما بهتر است دقت داشته باشید تا با انجام نکات لازم به این عوارض مبتلا نشوید. اگر قصد دارید خود از کیسه آب یخ یا حمام آب سرد استفاده کنید، باید دقت داشته باشید که زمان آن بیش از ۲۰ دقیقه طول نکشد زیرا این موضوع می‌تواند برای شما خطراتی داشته باشد.

توجه داشته باشید که بهتر است برای سرما درمانی حتماً با پزشک خود مشورت داشته باشید تا به هیچ عنوان دچار مشکلات مختلف و متعددی نشوید.

روش های مختلف سرما درمانی

روش های مختلف سرما درمانی

علاوه بر این نکات و عوارض کرایوتراپی، باید با موارد منع آن نیز آشنا باشید. افرادی که دارای سندرم رینود هستند یا سابقه کهیر سرد دارند، نباید به هیچ عنوان در فرایند سرما درمانی حضور داشته باشند. استفاده از این روش درمانی در درمان خال‌ها و ضایعات پیش سرطانی کاملاً ممنوع است زیرا می‌توانند باعث بدخیمی آن‌ها شوند.

آشنایی با روش های کریوتراپی و سرما درمانی

سرما درمانی مانند بسیاری دیگر از روش‌های درمانی به شکل‌های متفاوت و مختلفی انجام می‌شود. به طور کلی این روش درمانی به سه نوع مختلف انجام می‌شود که عبارت‌اند از

  • سرما درمانی با گاز نیتروژن
  • سرما درمانی با DMEP
  • سرما درمانی با دی اکسید کربن

هرکدام از این سه روش ساز و کار و فرایند خاص خود را دارند اما لازم است بدانید در روش اول، گاز نیتروژن می‌تواند برخی از قسمت‌های بدن را دمای منفی ۱۹۶ سانتی گراد منجمد کند و برخی مشکلات را درمان کند. در روش دوم یا روش DMEP ماده سرمادهی تا درجه منفی ۵۶ سانتی گراد بر روی موضع لازم قرار می‌گیرد و در روش سیم دی اکسید کربن می‌تواند دمای منفی ۷۸ را به پوست منتقل کند و عموماً روش آخر مناسب برای از بین بردن ضایعات پوستی و خال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

جمع‌بندی

کرایوتراپی امروزه به یکی از روش‌های درمانی فوق‌العاده مؤثر و مفید تبدیل شده است و استقبال افراد از این روش درمانی روز به روز در حال افزایش است. در این مقاله در بلاگ متین سلامت سعی کردیم این روش درمانی را به خوبی معرفی نماییم و کاربرد‌ها، خواص و مزایا آن را مورد بررسی قرار دهیم. ‌امیدواریم که از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.

8 دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.