مالاریا چیست؟ مهم ترین راهکار های تشخیص و درمان آن

وحید عامل
۲۸ خرداد, ۱۴۰۲
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
مالاریا چیست؟

مالاریا یکی از بیماری‌هایی که شاید اکثر مردم اطلاعات دقیق و درستی از آن ندارند و هنوز برای آنان ناشناخته باقی مانده است، می‌باشد. این بیماری که از طریق نیش پشه‌های آلوده به انگل به انسان منتقل می‌شود و سالانه چیزی در حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون انسان را در سطح دنیا درگیر و آلوده می‌کند.

این بیماری یکی از شایع‌ترین بیماری‌های دنیا محسوب می‌شود که به دلیل حضور انگل تک یاخته‌ای که با نام پلاسمودیوم در خون انسان ایجاد می‌شود و فرد را با بیماری مواجه می‌سازد. ما در این مقاله در وب سایت متین سلامت قصد داریم تا اطلاعاتی درباره درمان مالاریا و مهم ترین علل مالاریا را در اختیار شما مراجعه‌کنندگان محترم قرار دهیم. پس تا انتها با ما همراه باشید.

مالاریا چیست؟

مالاریا یک بیماری انگلی محسوب می‌شود که توسط نیش پشه‌های آلوده به بدن انسان منتقل می‌شود و از خون انسان تغذیه می‌کند. این بیماری اغلب در نواحی گرمسیر شیوع بیشتری دارد و توسط انگلی بنام پلاسمودیوم ایجاد می‌شود.

آشنایی با مالاریا

آشنایی با مالاریا

بیماری مالاریا اغلب باعث ایجاد تب و لرز شدید شده و علائمی شبیه به بیماری آنفولانزا دارد که جزء اصلی ترین علائم مالاریا محسوب می‌شود. این بیماری ممکن است که موجب عفونت‌های شدید شده و اگر به موقع درمان نشود، ممکن است زمینه ساز مرگ فرد بیمار شود.

با اینکه این بیماری خطرناک و کشنده است اما تشخیص مالاریا به موقع و انجام اقدامات لازم برای درمان می‌تواند از مرگ و دیگر آثار ناخوشایند آن جلوگیری کند. جالب است بدانید که مرگ و میر‌های ناشی از این بیماری بر اقتصاد کشور‌ها نیز اثرات منفی خواهد گذاشت.

سازمان بهداشت جهانی طی گزارشی عنوان کرد که در سال ۲۰۲۰، چیزی در حدود ۲۴۱ میلیون نفر در دنیا با این بیماری درگیر شده‌اند که از بین این افراد حدود ۶۲۷ هزار نفر دچار مرگ شده‌اند که بخش زیادی از این مرگ و میر را کودکان آفریقایی تشکیل داده‌اند.

مالاریا چگونه منتقل می‌شود؟

اکثر افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند از طریق نیش زدن پشه‌های آنوفل به مالاریا مبتلا می‌شوند. پشه‌هایی که در گذشته یک فرد آلوده را نیش‌زده باشند، عامل اصلی انتقال آن به دیگر افراد هستند.

وقتی که یک پشه فرد بیماری را نیش می‌زند، خونی که حاوی انگل‌های میکروسکوپی آن هستند وارد بدن پشه می‌شود. بعد از گذشت یک هفته هنگامی که پشه فرد سالمی را نیش بزند، انگل‌های بیماری با بزاق پشه مخطوط شده و وارد بدن فرد می‌شود.

انگل‌های مالاریا در گلبول‌های قرمز خون فرد بیمار می‌ماند و این بیماری می‌تواند از طریق انتقال خون، پیوند عضو و یا استفاده از سوزن و سرنگ آلوده به خون به فرد دیگری منتقل شود. علاوه بر این ممکن است مالاریا طی دوران بارداری یا در زمان زایمان از مادر به جنین خود منتقل شود. اما باید توجه داشت که این بیماری مسری نیست و در حالت عادی از فردی به فرد دیگر منتقل نمی‌شود.

مهم ترین علائم مالاریا

لازم است پس از آشنایی با ماهیت بیماری، با علائم مالاریا نیز آشنا شوید. دانستن این نشانه‌ها بویژه برای افرادی که در مناطق با شیوع بالا زندگی می‌کنند بسیار حائز اهمیت است. مهم‌ترین علائم مالاریا عبارتند از:

  • تب ۳۸ درجه‌ای
  • تب و لرز شدید
  • سردرد
  • استفراغ
  • درد‌های عضلانی
  • اسهال

علاوه بر مواردی که در بالا ذکر کردیم، بیماری گفته شده ممکن است به دلیل از بین بردن گلبول‌های قرمز موجب کم خونی و زردی پوست و چشم نیز شود. اگر درمان مالاریا به موقع صورت نگیرد، می‌تواند باعث عفونت شدید، نارسایی کلیه، تشنج، گیجی، کما و مرگ فرد بیمار شود.

علائم مالاریا

علائم مالاریا

در اکثر مواقع علائم مالاریا بین ۱۰ تا ۴ هفته بعد از گزش پشه آغاز خواهد شد. البته ممکن است در برخی موارد و در کمترین حالت ۷ روز و در بیشترین حالت یکسال بعد از گزش، علائم این بیماری بروز پیدا کند.

چه افرادی در معرض ابتلا به مالاریا قرار دارند؟

ابتلا به این بیماری ممکن است برای همه افراد رخ دهد اما آن چیزی که مشخص است این است که میزان درگیری با این بیماری در مناطقی که شیوع آن بالاست، بیشتر از سایر نقاط است.

علاوه بر آن افرادی که در برابر این بیماری مصونیت کمتری دارند بویژه کودکان و زنان باردار و یا افرادی که به مناطق شیوع بالای این بیماری زیاد سفر می‌کنند نیز ممکن است بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به آن قرار داشته باشند.

افرادی که در مناطق روستایی زندگی می‌کنند که به مراقبت‌های بهداشتی دسترسی کمتری دارند نیز احتمال بیماری بیشتری نسبت به سایر افراد دارند. در نتیجه و با توجه به این نکات، گفته می‌شود که بیش از ۹۰% مرگ و میر‌های ناشی از مالاریا در قاره آفریقا و کودکان زیر ۵ سال اتفاق می‌افتد.

راه های درمان مالاریا

خوشبختانه بیماری مالاریا جزء آن دسته از بیماری‌هایی است که راه درمان آن باز می‌باشد. تشخیص به موقع و اقدام مؤثر برای درمان این بیماری، اغلب در همه موارد با بهبودی کامل همراه خواهد بود. البته درمان مالاریا به عوامل مختلفی بستگی دارد:

  • سن
  • وزن
  • شدت بیماری
  • وضعیت بارداری
  • گونه انگل

امروزه نیز دارو‌هایی تحت عنوان ضد مالاریا در بازار یافت می‌شود که برای درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری استفاده می‌شوند که البته نوع دارو و مدت زمان مصرف آن باید توسط پزشک برای افراد تعیین شود.

راه های درمان مالاریا

راه های درمان مالاریا

برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری نیز در نظر داشتن نکاتی حائز اهمیت است. اول این است با استفاده از محصولات دافع حشرات، پوشاندن بازو‌ها و پا‌ها و یا استفاده از پشه بند و توری و مسدود کردن راه پنجره و درب، می‌توانیم خود را در برابر نیش پشه‌ها مصون بداریم.

دوم این است که در زمان سفر به مناطق با شیوع بالا حتی الامکان بعد از برگشت به محل زندگی به دکتر مراجعه کنید تا اگر با نیش زدگی مواجه شده‌اید، هرچه سریعتر راه درمان خود را آغاز کنید.

سومین اقدام این است که آب‌های راکد را بخشکانید و از بین ببرید و یا راه جاری شدن و حرکت کردن آب‌های راکد را فراهم کنید و با هدایت کردن آن برکه‌ها و گودال‌های خالی را پر کنید.

مهم ترین عوارض مالاریا

همانطور که عنوان کردیم این بیماری یک بیماری کاملاً جدی می‌باشد که می‌تواند به سرعت تشدید پیدا کند و عدم درمان به موقع آن مساوی با مرگ خواهد بود. عوارض ناشی از این بیماری که می‌تواند گریبان گیر فرد شود که در ادامه برخی از مهم ترین آنها را ذکر خواهیم نمود.

کم خونی

این بیماری با ناتوان کردن گلبول‌های قرمز در رساندن اکسیژن کافی به نقاط مختلف بدن، زمینه ساز کم خونی و خواب آلودگی را در فرد بیمار ایجاد می‌کند.

مشکلات مغزی

در برخی موارد نادر، رگ‌های خونی کوچک در مغز ممکن است مسدود شده و موجب تشنج، آسیب مغزی و کما برای بیمار شود.

مشکلات تنفسی

ابتلا به این بیماری ممکن است موجب تجمع مایعی در درون شش‌ها شده که این اتفاق باعث می‌شود، تنفس برای فرد بیمار دشوار شود.

مهم ترین عوارض مالاریا

مهم ترین عوارض مالاریا

قندخون

از دیگر عوارض مالاریا می‌تواند در برخی موارد منجر به قندخون پایین در بیمار شود که این عامل ممکن است موجب به کما رفتن و مرگ بیمار شود.

عوارض این بیماری اغلب در بانوان باردار، نوزادان، کودکان و سالمندان بیشتر و شدیدتر خواهد بود.

کلام آخر

مالاریا جزء شایع‌ترین بیماری‌های دنیا محسوب می‌شود که امروزه راه‌های زیادی برای کنترل و درمان آن وجود دارد. مناطقی در دنیا شیوع بیشتری نسبت به این بیماری دارد و به همین دلیل هنگام سفر به آن مناطق باید به نکات بهداشتی و مراقبتی توجه داشت و با آموزش صحیح و درست به ساکنین این مناطق، از ابتلای آنان به این بیماری جلوگیری کرد.

ما در این مقاله از وب سایت متین سلامت تلاش کردیم تا مفیدترین و خلاصه‌ترین اطلاعات را پیرامون بیماری مالاریا، علل ایجاد و راه‌های درمان آن در اختیار شما بازدیدکنندگان محترم قرار داده باشیم. ‌امیدواریم که مطالعه این مقاله برای شما مفید و سودمند بوده باشد.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.