درمان گیاهی آفت دهان

وحید عامل
۲۰ فروردین, ۱۴۰۲
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
درمان گیاهی آفت دهان

درمان گیاهی آفت دهان همیشه یکی از مهم‌ترین گزینه‌ها برای افرادی بوده است که به این عارضه دچار شده‌اند. اگر روزی بعد از بیدار شدن از خواب، متوجه وجود زخم در دهانتان شده و احساس درد داشتید، به احتمال فراوان دچار مشکل آفت دهان شده‌اید. به این زخم‌های دردناک که در ناحیه مخاط دهان بروز پیدا می‌کند، آفت دهان می‌گویند.

در حقیقت این مشکل، از شایع‌ترین زخم‌ها و بیماری‌های دهانی به شمار می‌رود اما خبر خوب این است که این بیماری خطرناک و مسری نمی‌باشد. حال قصد داریم در این مقاله از سایت متین سلامت به بررسی، توضیح و شرح این بیماری، علل ایجاد و راه‌های درمان آن بپردازیم.

آفت دهان چیست؟

آفت دهان، بروز زخم‌های گرد و کوچک در اطراف دهان است که معمولاً با سوزش و درد همراه است. رنگ این زخم‌ها معمولاً خاکستری با حاشیه‌ای قرمز است که اغلب روی لثه، درون گونه‌ها، روی کام نرم و یا بر روی خود زبان ایجاد می‌شود و تا حدی نیز برجسته و قابل دید است.

بروز این مشکل سبب می‌شود تا فرد بیمار برای خوردن و آشامیدن دچار مشکل شود و احساس دردی مانند سوزن سوزن شدن یا سوزش قبل از ایجاد زخم را تجربه می‌کنند و به فکر درمان سریع یا درمان گیاهی آفت دهان بیوفتاند.

آفت دهان چیست؟

آفت دهان چیست؟

همانطور که پیش‌تر عنوان شد این زخم‌ها مسری نیستند و بعد از گذشت یک هفته یا نهایتاً ۱۰ روز بهبود خواهند یافت. این مشکل ممکن است در هر سنی افراد را درگیر کند ولی بروز این بیماری در بین بانوان شیوع بیشتری دارد و معمولاً بانوان تا قبل از ۴۰ سالگی حداقل یک مرتبه با این مشکل مواجه می‌شوند. اگر بروز آفت دهان به طور غیر معمول بزرگ باشد و درد بیش از حدی داشته باشد، برای درمان آن باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کرد و درمان گیاهی آفت دهان به تنهایی کافی نمی‌باشد.

مهم ترین انواع آفت دهانی

در ادامه این مقاله به بررسی انواع، علل ایجاد و راه‌های درمان این بیماری خواهیم پرداخت. قبل از اینکه به سراغ معرفی عوامل ایجاد آفت دهان بپردازیم لازم است دسته های مختلف این آفت را ذکر کنیم. آفت‌های دهانی را از نظر اندازه، شکل و درد در سه دسته طبقه‌بندی می‌کنیم.

آفت جزئی

این نوع از آفت که شایع‌ترین نوع این بیماری نیز به شمار می‌رود چیزی در حدود ۸۰ درصد مبتلایان به آفت دهان را در بر می‌گیرد. از نظر ظاهری قطر این نوع آفت، کمتر از یک سانتی‌متر است و بعد از ۷ روز نیز به صورت خود به خود بهبود می‌یابد. درمان گیاهی آفت دهان جزئی می تواند بسیار راهکار خوبی باشد.

آفت اصلی

نوع دیگر از آفت دهانی، آفت اصلی است که قطر بیشتر از یک سانتی‌متر دارد و با درد بیشتری نیز همراه است. برخلاف آفت جزئی، درمان این نوع آفت به زمان بیشتری نیاز دارد.

تبخال دهانی

کوچک‌ترین نوع رایج از آفت‌های دهانی، تبخال است که به عنوان شاخه‌ای از آفت‌های جزئی بروز پیدا می‌کند. قطر این نوع از آفت‌های دهانی کمتر از چند میلی‌متر است اما با درد زیادی همراه است و معمولاً زخم‌های کوچک در زخم‌های بزرگتر تشکیل می‌شود. برای درمان این نوع از آفت‌های دهانی نیز حداقل دوره‌ای ده روزه لازم است.

علائم وجود آفت دهان

بروز آفت دهانی با علائم و نشانه‌هایی همراه است که معمولاً ایجاد زخم‌های دردناک بر روی زبان، لثه‌ها، قسمت داخلی لب‌ها و یا سقف دهان از مهم‌ترین آن هاست. افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند، اغلب ۲۴ ساعت قبل از ایجاد زخم احساس سوزش، احساس خفگی و سوزن سوزن شدن می‌کنند.

اگر نشانه‌هایی مانند تب، بیحالی، برفک در دهان یا گلو، تورم غدد لنفاوی و یا کاهش وزن در فردی مشاهده شود، ممکن است که با یک عفونت شدید مواجه شود. گاهی اوقات نیز زخم‌هایی بزرگتر از حد معمول ایجاد می‌شوند که امکان سرایت آن به دیگر قسمت‌های دهان نیز وجود دارد که در این صورت فرد بیمار باید به دکتر مراجعه کند و درمان گیاهی آفت دهانی را در اولویت قرار دهد. آزمایش خون، کشت زخم و بررسی میزان ویتأمین بی‌۱۲ و اسیدفولیک در بدن سه روش قطعی برای تشخیص بروز بیماری آفت دهانی به شمار می‌رود.

علت ایجاد آفت دهانی چیست؟

در گذشته دلیل بروز این نوع بیماری را وجود نوعی ویروس عنوان می‌کردند اما بعد‌ها و با نمونه‌برداری از زخم و مشاهده نوع ال فرم استرپتوکوک آن، این مسأله مطرح شد که علت این بیماری میکروب است ولی وجود این میکروب‌ها در مخاط سالم و دیگر زخم‌های بدن، این فرضیه را نیز رد کرد.

دانشمندان امروزه علت ایجاد این بیماری را، وجود اختلال در سیستم ایمنی بدن از جمله لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا بیماری بهجت می‌دانند. در بیماری‌های سیستم ایمنی، شناخت و تشخیص بافت‌های آشنا از بیگانه مختل می‌گردد و از همین رو آفت سلول‌های دفاعی بدن به قسمتی از مخاط دهان هجوم می‌آورند و باعث بروز این مشکلات می‌شوند که خوشبختانه بعد از گذشت چند روز این بیماری به خودی خود بهبود می‌ابد.

اگر می‌خواید تا از بروز این مشکل جلوگیری کنید، توصیه می‌شود به دستورالعمل‌های توجه داشته باشید:

  • استفاده از غذا‌های پرادویه، میوه‌ها و نوشیدنی‌های اسیدی نظیر قهوه را به حداقل برسانید
  • در رژیم غذایی خود از انواع ویتأمین‌ها بهره ببرید و هر روز یک مولتی ویتأمین مصرف کنید.
  • محصولات دندانپزشکی که دارای سدیم لوریل سولفات هستند را مورد استفاده قرار ندهید
  • سعی کنید بعد از هر وعده غذایی خود مسواک بزنید و حتی الامکان از مسواک نرم استفاده کنید.
  • باکتری‌ها و ذرات غذایی لا به لای دندان‌ها را با استفاده از نخ دندان از بین ببرید

راهکار های درمان آفت دهان

معمولاً بروز زخم‌های آفت دهانی به مرور زمان و خود به خود درمان می‌شوند و از بین ‌می‌روند، اما با ادامه یافتن این مشکل و بروز زخم‌های بزرگ و غیر عادی باید راهی را برای درمان این بیماری در نظر گرفت. در ادامه این مقاله راه‌های درمان این بیماری را توضیح خواهیم داد.

لازم به ذکر است علاوه بر درمان گیاهی آفت دهان، راهکار های دیگری وجود دارد که برخی از مهم ترین آنان را معرفی خواهیم نمود.

دهانشویه

برای کاهش درد و التهاب ناشی از بیماری، استفاده از دهانشویه‌های حاوی استروئید دگزامتازون پیشنهاد خوبی به شمار می‌رود. البته قبل از استفاده از دهانشویه‌ها با پزشک مشورت کنید.

راهکار های درمان آفت دهان

راهکار های درمان آفت دهان

محصولات موضعی

استفاده از خمیر‌ها، کرم‌ها، ژل‌ها و یا مایعات برای تسکین درد و تسریع فرآیند بهبودی بسیار مؤثر است. این محصولات حاوی مواد فعالی مانند بنزوکائین، فلوسینونید و پراکسید هیدروژن هستند که باید به موقع روی زخم استفاده شوند.

دارو‌های خوراکی

استفاده از دارو‌های خوراکی در زمانی که با آفت دهانی شدید مواجه می‌شوید و دیگر درمان‌های موضعی اثری ندارند، بهترین راه درمان است. دارو‌های خاصی برای درمان این بیماری در نظر گرفته نشده‌اند اما استفاده از داروی زخم معده و دارو‌های استروئیدی خوراکی و داروی کلشی سین که برای رفع نقرس به کار گرفته می‌شود، می‌تواند اثرگذارباشد.

کوتر کردن

در این روش، برای از بین بردن بافت زخم و آفت دهانی از یک ابزار شیمیایی برای سوزاندن، تراشیدن و تخریب آن استفاده می‌شود. دباکترول که یک محلول موضعی است با سوزاندن شیمیایی زخم‌ها، تا یک هفته زمان بهبودی را کاهش می‌دهد.

درمان گیاهی آفت دهان

علاوه بر موارد فوق، استفاده از دارو‌های گیاهی برای درمان و رفع این مشکل نیز می‌تواند گزینه بسیار مناسبی باشد از این جهت که دیگر با مشکلاتی مانند عوارض دارو‌ها مواجه نخواهیم بود. در ادامه به بررسی بهترین گیاهان دارویی برای درمان آفت دهانی می‌پردازیم.

راهکار های گیاهی درمان آفت دهان

راهکار های گیاهی درمان آفت دهان

روغن نارگیل

مطالعات نشان می‌دهد که روغن نارگیل حاوی اسید لوریک بالایی است که همین مسأله موجب ضد میکروب شدن آن می‌شود. برای درمان و جلوگیری از پیشرفت زخم‌هایی که از باکتری‌ها نشات می‌گیرند، استفاده از روغن نارگیل بسیار مناسب است. علاوه بر آن روغن نارگیل یک ضد التهاب طبیعی به شمار می‌رود و برای از بین بردن قرمزی و کاهش درد نیاز مؤثر است.

بابونه

بابونه یکی از گیاهان دارویی به شمار می‌رود که در گذشته نیز برای تسکین درد‌ها و التیام زخم‌ها از آن استفاده می‌کردند. وجود ترکیباتی مانند آزولن و لومینول در بابونه موجب ضد التهابی و ضد عفونی‌کننده بودن این گیاه شده‌اند. دمنوش بابونه مانند یک کمپرس برای تسکین زخم مؤثر می‌باشد. استفاده از بابونه یکی از موثر ترین راهکار های درمان گیاهی آفت دهان به شمار می‌رود و برای زخم های دیگر همچون شقاق نیز کاربرد دارد.

لیمو

خواص لیمو همچون خواص آلو بی شمار و پر فایده اند و یکی از بهترین و در دسترس‌ترین دارو‌های گیاهی برای درمان آفت دهانی، لیمو است. استفاده از خود لیمو یا آبلیمو می‌تواند در درمان بیماری‌های دهانی مؤثر واقع شود. البته ماهیت اسیدی لیمو ممکن است اندکی آزاردهنده باشد اما قطعاً سرعت درمان و بهبود شما را افزایش خواهد داد.

تاثیر لیمو در درمان آفت دهان

تاثیر لیمو در درمان آفت دهان

اکیناسه

یکی از بهترین گیاهان دارویی که خواص ترمیم‌کننده زخم و تقویت‌کننده سیستم ایمنی بدن دارد، اکیناسه است که برای درمان و جلوگیری از بروز آفت دهانی بسیار مفید خواهد بود.

مریم گلی

برای درمان التهاب‌های دهان، استفاده از مریم گلی پیشنهاد مناسبی است. این گیاه که خواص صد باکتریایی، ضد التهابی، ضد عفونی کنندگی و.. دارد می‌تواند به تسکین درد نیز کمک فراوانی بکند.

سرکه سیب

اسید استیک‌های موجود در سرکه باعث از بین رفتن باکتری‌های بد و خطرناک دهان می‌شود. از این رو می‌توانید محلول سرکه سیب را همراه با آب ولرم به عنوان یک دهانشویه استفاده کنید.

علاوه بر مواردی که در بالا عنوان شد گیاهان دارویی دیگری مانند: درخت مرمکی، عصاره رز، بارهنگ، گل گاوزبان، کافور، هل، عسل و… می‌توانند برای درمان گیاهی آفت های دهانی مفید و مؤثر واقع شوند.

کلام آخر

ما تلاش کردیم تا در این مقاله از سایت متین سلامت، مفیدترین اطلاعات موجود در خصوص بیماری آفت دهان، علل بروز آن و راه‌های درمان از طریق دارو های گیاهی را در اختیار شما قرار دهیم. ‌امیدواریم با مطالعه این مقاله و کسب دانشی ارزشمند در راه رسیدن به سلامتی و جلوگیری از بروز بیماری‌ها موفق و موید باشید!

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.