آنفولانزا چیست و چگونه درمان می‌شود؟

وحید عامل
۲۷ فروردین, ۱۴۰۲
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
آنفولانزا چیست؟

تقریباً همه‌ی ما در طول زندگیمان حداقل یک بار به بیماری آنفولانزا مبتلا شده‌ایم. آنفولانزا که یکی از شایع‌ترین بیماری‌های دنیا به شمار می‌رود، در هر زمانی از سال می‌تواند افراد را درگیر کند اما این بیماری در زمستان شیوع بیشتری دارد.

از مهم‌ترین علائم این بیماری می‌توان به عطسه، سرفه و احساس خستگی اشاره داشت. تزریق واکسن آنفولانزا مناسب‌ترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری خواهد بود. در ادامه این مقاله به تعریف آنفولانزا، علل ایجاد این بیماری و راه‌های درمان و پیشگیری اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

آنفولانزا چیست؟

در تعریف آنفولانزا می‌توانیم بگوییم نوعی بیماری ویروسی و واگیردار است که از طریق پخش قطرات کوچک تنفسی در هوا منتقل می‌شود. این ویروس بینی، گلو و ریه‌های فرد بیمار را درگیر می‌کند و می‌تواند موجب ایجاد بیماری سرما خوردگی در کودکان و بزرگسالان شود که ممکن است در مواقعی خفیف، شدید و حتی کشنده باشد پس نباید از این بیماری غافل شد و به راحتی از کنار آن گذشت.

تقویت سیستم ایمنی بدن، می‌تواند یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا در افراد باشد. ارتومیکسوویریده‌ها که اصلی‌ترین عوامل آنفولانزا هستند، کودکان را به بیشتر از دیگر گروه‌های سنی در معرض ابتلا و تهدید قرار می‌دهند و کمترین میزان خطر ابتلا به آنفولانزا، افراد بالای ۶۵ سال به شمار ‌می‌روند. در ادامه این مقاله در وب سایت متین سلامت به بررسی انواع، علائم و  راه های درمان آنفولانزا خواهیم پرداخت.

انواع آنفولانزا

سه نوع آنفولانزا‌ برای درگیر کردن انسان وجود دارد که آنفولانزای نوع‌ای به دلیل گستردگی عمیق و ایجاد پاندمی از اهمیت خاصی برخوردار است. در ادامه هر سه نوع این بیماری را به صورت خلاصه معرفی خواهیم نمود.

مهم ترین انواع آنفولانزا

مهم ترین انواع آنفولانزا

نوع ای

تغیرات ژنتیکی که در گروه بیمار رخ می‌دهد مهم‌ترین عامل همه‌گیری و سرایت این بیماری است که اغلب در بین جوانان رایج است. تمام اپیدمی‌های نوع‌ای این بیماری در ۵۰ سال گذشته، ناشی از انواع اچ وان ان وان و اچ‌تری ان تو می‌باشد.

نوع دوم

این نوع از بیماری آنفولانزا از نظر ژنتیکی از نوع‌ای پایدارتر است و بیشتر انواع این بیماری که اخیراً شیوع داشته است شامل دو نوع ویکتوریا و یاماگاتا است.

نوع سوم

این بیماری اغلب سبب ایجاد بیماری خفیف و متناوب در افراد مبتلا می‌شود.

از دیگر انواع این بیماری می‌توان به آنفولانزای پرندگان و آنفولانزای خوکی اشاره داشت که در ادامه به صورت مفصل به توضیح آن‌ها خواهیم پرداخت.

آنفولانزای پرندگان

این ویروس که در پرندگانی مانند مرغ، جوجه، اردک و غاز یافت می‌شود در اغلب اوقات فقط در چنین پرندگانی ایجاد بیماری می‌کند و به ندرت انسان را و آن هم فقط از طریق تماس مستقیم درگیر می‌کند.

اما بعضی از انواع آنفولانزای پرندگان، در انسان‌ها باعث بروز بیماری شده و توانسته مرگ و میر فراوان انسانی را در قاره آسیا به بار بیاورد. از مهم‌ترین این انوع بیماری‌ها می‌توانیم به اچ فایو ان وان. اچ سون ان نایت اشاره کرد.

آنفولانزای خوکی

بروز بیماری آنفولانزای خوکی اکثرا از طریق ویروسی به نام اچ وان‌ای وان ایجاد می‌شود. مبدا بروز این بیماری خوک‌ها می‌باشند اما اغلب از طریق افراد به یکدیگر منتقل می‌شود. این بیماری در سال ۲۰۰۹ برای اولین بار در بین انسان‌ها یافت شده است. سالانه افراد زیادی با این بیماری مواجه می‌شوند و از این رو اغلب واکسن‌های آنفولانزا این ویروس را تحت پوشش قرار می‌دهد.

آنفولانزای اسپانیایی

در سال ۲۰۱۸ همه‌گیری بیماری آنفولانزا در اسپانیا یکی از مرگبار‌ترین پاندمی‌های آنفولانزا در جهان را رقم زد و به آنفولانزای اسپانیایی مشهور شد. عامل این بیماری که ویروس اچ وان ان وان می‌باشد، حدفاصل بهار ۱۹۱۸ تا تابستان ۱۹۱۹، چیزی در حدود ۵۰۰ میلیون نفر در جهان که یک سوم جمعیت آن زمان محسوب می‌شدند را درگیر کرد.

مطالعات نشان می‌دهد بین ۱۷ تا ۵۰ میلیون نفر در جهان در اثر این بیماری جان خود را از دست داده‌اند که از قربانیان مستقیم جنگ جهانی اول نیز بیشتر بوده است. جالب است بدانید که کشور ما نیز در اثر این بیماری چیزی در حدود ۴ میلیون نفر تلافات به بار آورده است.

علائم بیماری آنفولانزا

بیماری آنفولانزا غالبا به صورت ناگهانی شروع شده و در اثر تماس نزدیک با افراد مبتلا ایجاد می‌شود.

  • تب شدید
  • بدن درد
  • خستگی
  • احساس کسالت
علائم آنفولانزا چیست؟

علائم آنفولانزا چیست؟

موجب تمایز علائم این بیماری با دیگر عفونت‌های تنفسی می‌گردد. معمولاً علائم این بیماری بعد از ۴۸ الی ۷۲ ساعت نمایان می‌شوند و می‌توانیم به

  • گلودرد
  • سرفه و خلط حلق
  • آبریزش بینیپ
  • بدن درد
  • خستگی
  • سردرد
  • اسهال
  • تعریق
  • قرمزی چشم و گلو
  • احساس کسالت

اشاره کرد. با توجه به توضیحات و بیان علائم بیماری آنفولانزا، هنوز هم تشخیص و افتراق این بیماری با کرونا‌امیکرون، سرماخوردگی و التهاب و عفونت لوزه آسان نخواهد بود و به همین دلیل در ادامه به صورت کامل به بررسی تفاوت‌های آنفولانزا و سرماخوردگی می‌پردازیم.

تفاوت آنفولانزا و سرما خوردگی

قبل از شروع باید توجه داشته باشید که در برخی از موارد، افتراق آنفولانزا و سرماخوردگی کار دشواری خواهد بود اما دانستن تفاوت‌های این دو بیماری در راه شناخت و تشخیص بیماری به ما کمک فراوانی خواهد کرد.

تفاوت آنفولانزا و سرما خوردگی

تفاوت آنفولانزا و سرما خوردگی

شروع علائم: بروز علائم بیماری در آنفولانزا ناگهانی و در سرماخوردگی غالبا تدریجی است.

سرفه: با اینکه سرفه در هر دو بیماری مشاهده می‌شود اما شدت آن در آنفولانزا بیشتر است.

عطسه: این علت اغلب در سرماخوردگی شایع است اما در آنفولانزا نیز دیده گا‌هاً دیده می‌شود.

آبریزش بینی: آبریزش بینی در سرماخوردگی رایج‌تر است.

گلودرد: در سرماخوردگی شیوع بیشتری دارد و در آنفولانزا نیز برخی اوقات مشاهده می‌شود.

سردرد: وجود این علت در آنفولانزا شیوع بیشتر و در سرماخوردگی کمتر دیده می‌شود.

تب: تب در آنفولانزا شایع است و غالبا ۳ روز فرد بیماری را درگیر می‌کند اما در سرماخوردگی کمتر دیده می‌شود.

علائم ابتلا به کرونا و آنفولانزا بسیار شبیه و نزدیک بهم می‌باشد و به همین علت تمایز قطعی این دو بیماری صرفاً از روی علائم بالینی امکان‌پذیر نخواهد بود.

آنفولانزا کودکان

در بیشتر اوقات بیماری آنفولانزا در کودکان با گذشت یک هفته درمان می‌شود و بهبود می‌یابد. برخی اوقات نیز آنفولانزای شدید و کشنده در کودکان مشاهده شده است که باعث درگیر کردن ریه‌ها می‌شود.

سازمان پیشگیری از بیماری‌های واگیردار آمریکا، اعلام کرد که تزریق واکسن آنفولانز برای کودکان بالای شش ماه توصیه می‌شود زیرا که بیشترین درگیری با ویروس شدید آنفولانزا در کودکان زیر دوسال دیده می‌شود که برای درمان آن بایستی از مهارکننده‌های نورآمینیداز استفاده کرد.

آنفولانزا بزرگسالان

درمان آنفولانزا در بزرگسالان در اکثر اوقات با استفاده از درمان‌های حمایتی قابل کنترل است و نیاز به درمان ضد ویروسی ندارد. اما بروز آنفولانزا در افرادی که با بیماری‌های زمینه‌ای نظیر دیابت، نارسایی قلب و آسم درگیر هستند، ممکن است باعث ایجاد عوارضی مانند: عفونت ریه، عفونت گوش، عفونت سینوس، تشدید بیماری زمینه‌ای، عفونت قلب و عفونت مغز در افراد شود. برای پیشگیری از ایجاد عوارض آنفولانزا در بزرگسالان پر خطر، درمان سریع آنفولانزا بهترین و مناسب‌ترین راه خواهد بود.

راه‌های پیشگیری از آنفولانزا

هرچند تزریق واکسن آنفولانزا موجب کاهش روند ابتلا به بیماری و پیشامد عوارض آن، خواهد شد اما در خوشبینانه‌ترین حالت در ۴۰ تا ۶۰ درصد موارد تأثیرگذار خواهد بود. از این جهت رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا بسیار حائز اهمیت خواهد بود. بطور کلی رعایت نکات ذیل در جلوگیری از بروز بیماری مؤثر خواهد بود.

راه های پیشگیری از آنفولانزا

راه های پیشگیری از آنفولانزا

شستن دست‌ها

یکی از مؤثرترین راه‌های پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا، استفاده از آب و صابون و شستن دست‌ها به مدت ۲۰ ثانیه می‌باشد. استفاده از محلول‌های الکلی نیز جایگزینی برای شستن دست‌ها خواهد بود

پرهیز از لمس صورت

از دیگر راه‌های پیشگیری، عدم برقراری تماس مستقیم دست‌ها با چشم، بینی و دهان می‌باشد.

پوشش مناسب عطسه و سرفه

برای جلوگیری از انتشار ویروس در هوا و ابتلا به آنفولانزا، استفاده از دستمال کاغذی هنگام عطسه و سرفه بسیار مؤثر خواهد بود.

پاکسازی سطوح

ضد عفونی کردن سطوح برای پاک کردن ذرات عفونی و پیشگیری از ابتلا، تأثیرگذار خواهد بود.

با تزریق واکسن و رعایت نکات بهداشتی بالا، قطعاً در راه پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا موفق خواهید بود.

روش های درمان آنفولانزا

اکثر افراد پس از ابتلا به آنفولانزا بدون نیاز به درمان خاص و صرفاً با استراحت در منزل طی ۷ الی ۱۰ روز بهبودی خود را باز خواهند یافت. اما در افراد پرخطر ریسک آنفولانزا و عوارض آن بیشتر خواهد شد و به همین علت این افراد هرچه سریع‌تر باید درمان آنفولانزا خود را آغاز کنند. درمان‌های علامتی هرچند بازه درمان و مدت آن را کاهش نخواهند داد اما بی‌شک باعث بهبود وضع عمومی بیمار خواهند شد. از درمان‌های علامتی می‌توان به موارد ذیل اشاره داشت.

راهکار های درمان آنفولانزا

راهکار های درمان آنفولانزا

استراحت

استراحت کافی برای فرد بیمار بسیار مؤثر خواهد بود و پرهیز از انجام فعالیت‌های سنگین تا پایان دوره درمان آنفولانزا به بیماران توصیه می‌شود.

مایعات

مصرف مایعات نیز می‌تواند نقش مثبتی را در درمان آنفولانزا ایفا کند. دفع ادرار بین ۳ الی ۵ ساعت و شفافیت و کم رنگ بودن آن، نشانه استفاده کافی از مایعات می‌باشد.

استأمینوفن

برای از بین بردن تب، سردرد و بدن درد مصرف استأمینوفن بسیار مفید خواهد بود.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل با درمان آنولانزا، ماهیت، عوامل و علائم این بیماری آشنا شوی. علاوه بر نکات بالا و مصرف دارو‌های شیمیایی برای درمان بیماری آنفولانزا، استفاده از گیاهان دارویی نیز در رفع و بهبود هرچه سریعتر این بیماری بسیار تأثیرگذار خواهد بود. در ادامه مقالات به بررسی مهم‌ترین گیاهان دارویی برای درمان آنفولانزا همچون تخم کتان قرمز، بادرنجبویه و… می‌پردازیم.

امیدواریم که از خواندن این مقاله در وبلاگ متین سلامت نهایت لذت را برده باشید.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.